Az Ibriai-flsziget dli rszn terem a zld olvabogy, ezt hasznljk koktlokhoz, hideg s meleg telekhez egyarnt. Leveseik a hideg gazpacho s a meleg, hs os cocido, a kt levesfajtt sokflekppen ksztik. Spanyolorszg legismertebb tele a paella, a sfrnnyal srgra sznezett j minsg rizs, ehhez klnfle zldsget, halat, rkot, kagylt s hst adnak. A paellnak ugyancsak sok vltozata kedvelt, kzismert a valenciai paella(kpen). Hstelek kzl birkt, brnyt, marht, borjt, sertshst, csirkt fogyasztanak. Specilis spanyol tel a
bikaviadalokon elhullott llatbl feldolgozott bikahs. Saltbl elterjedt a zldsalta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol, s a gymlcsk felhasznlsval ksztett saltk. Desszertknt gymlcs, gymlcssalta, puding, fagylalt kerl az asztalra.
Brokban kstolhat meg a srkorcsolyaknt ksztett n. tapas, melyet italok mell szervroznak.
A spanyolok borkedvel s srfogyaszt np. Boraik kzt fleg knny szraz, nmileg fanyar zhatsakat tallunk. A jerez (mi sherry nven ismerjk) a tokaji borok zvilgra emlkeztet des s szraz vltozattal. Specilis spanyol alkoholtartalm ital a blszer sangria, melyet gymlcskkel, fanyar vrsborral ksztik, bolondtottabb fajtja a pezsgs sangria (sangria especial).
A spanyolok korn reggeliznek, nem tl bsgesen, viszont az ebd s a vacsora – fleg nyron – ksbbi rkban zajlik.
|